Categorii
City Break

De ce trebuie să vizitezi Sibiul măcar o dată în viață?

Nu pot decât să îți recomand să mergi în acest oraș care se află nu departe de munții Făgăraș. De la București, este ieftin, dar cam lung pentru a ajunge acolo cu trenul, însă, pe de altă parte, Sibiul are propriul aeroport internațional. Iată câteva lucruri interesante despre Sibiu și de ce ar trebui să îl vizitezi măcar o dată în viață.

Sibiu, Hermannstadt, Nagyszeben

Acest subtitlu amuzant nu este altul decât diferitele nume ale Sibiului, în română, germană și maghiară. Într-adevăr, situat la confluența mai multor influențe, acest orășel de 150.000 de locuitori are o istorie strâns legată de Germania, din care câțiva coloniști (sașii) au fondat orașul în secolul al XII-lea, înainte de a fi atașat Imperiului austro-ungar în secolul al XVIII-lea. Abia în 1920 orașul a fost atașat României. Dacă îți explic acest lucru, este pentru că latura multiculturală a orașului este încă relevantă astăzi, motiv pentru care este atât de interesantă!

Spre deosebire de multe orașe mari din România, inclusiv București, arhitectura sa nu a suferit din cauza urbanizării comuniste, făcându-l un adevărat muzeu în aer liber.

Lucruri interesante despre Sibiu

Sibiul este situat la 140 km vest de Brașov. Acest oraș frumos la scară umană este plin de lucruri de văzut, iar atmosfera sa este cu adevărat plăcută. Centrul său istoric, remarcabil de bine conservat (unul dintre cele mai bine conservate din Europa!), este presărat cu mici baruri și restaurante, fiecare mai primitor decât celălalt. Din punct de vedere cultural, acest oraș se dezvoltă puternic, atât de mult încât, în 2007, Sibiul a fost ales Capitală Europeană a Culturii! Într-adevăr, compilează multe realizări notabile, printre care:

  • deschiderea primei școli în 1380;
  • ediția din 1544 a primei cărți în limba română;
  • deschiderea primului muzeu românesc (Brukenthal) în 1817;
  • nașterea celui mai vechi ziar din sud-estul Europei în 1852;
  • construirea primei grădini zoologice din România în 1928;
  • în fiecare an din 1994, orașul a găzduit festivalul internațional de artă spectacolă.

Toate acestea fac din Sibiu un oraș plăcut, până la punctul în care îți prelungești șederea pentru a sta acolo mai multe zile. Spre deosebire de Brașov, este foarte ușor să mergi peste tot fără să petreci ore întregi acolo: stația este foarte aproape de centrul orașului și nu obosești prea mult pentru a ajunge la punctul A până la punctul B.

Orașul vechi oferă multe muzee de vizitat. Atenție, muzeul de istorie naturală este mic! Se face turul în 30/45 min. Pe de altă parte, există o expoziție amuzantă de dinozauri în grădină, care contrastează foarte mult cu casele din jur.

Orașul de jos merită, de asemenea, o ocolire. Găzduiește o mare piață alimentară (Piața Cibin), care este o ocazie de aur de a cumpăra legume locale de la generațiile mai în vârstă, încă îmbrăcate în stilul vechi (cu șorț și eșarfă pentru doamne).

Dacă ești hotărât să vizitezi România cat mai mult, Sibiul este în mod clar punctul culminant al călătoriei tale prin România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *