Categorii
City Break

De ce trebuie să nu ratezi Muzeul Național Brukenthal din Sibiu?

Unul dintre cele mai bune locuri de explorat din jurul Sibiului, Muzeul Național Brukenthal, este un centru popular de călătorie. Este o structură veche care a fost inaugurată în 1817. Acest vechi muzeu are o mulțime de artefacte.

Știai că Muzeul Național Brukenthal are o expoziție cu cel puțin 1000 de picturi? Cel mai uimitor fapt este că ar trebui ca majoritatea picturilor din colecție să se întoarcă în jurul  secolului al XV-lea.

Acest muzeu este alcătuit din aproximativ șase clădiri diferite. Toate sunt împrăștiate în diferite locuri din orașul Sibiu. Vei putea descoperi sculpturi antice, cărți rare și prețioase, precum și obiecte țesute.

Ce trebuie să știi despre muzeul Bruckenthal

A durat zece ani (1778-1788) pentru a construi acest palat, considerat astăzi drept unul dintre cele mai frumoase muzee din Europa de Est. Pe lângă colecțiile sale bogate, palatul merită vizitat. Această capodoperă barocă, emblemă a orașului, este a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei între 1777 și 1787, cunoscut ca fiind unul dintre preferatii împărătesei Maria Tereza. În 1754, în timp ce se afla la Viena, baronul a început să cumpere primele lucrări ale viitoarei sale colecții de picturi. Brukenthal, care era și un mare iubitor de artă, a cerut în testament ca palatul și colecțiile sale personale să fie accesibile publicului după moartea sa. Deschis în 1817, muzeul este cunoscut în toată Europa pentru bogăția și diversitatea colecțiilor sale, inclusiv pentru cele 1.090 de picturi care au aparținut baronului. Dintre acestea, 450 de lucrări ale școlii flamande (Rubens, Van Dyck…), 500 de tablouri germane care ilustrează tranziția dintre stilurile gotice și baroce, precum și tablouri ale pictorilor italieni reprezentând mai multe curente. Fără a uita lucrări ale artiștilor români, desene și gravuri din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea, argintarie excepțională sau o colecție de fluturi.

În plus, Palatul Brukenthal este cea mai importantă clădire în stil baroc din Transilvania. În saloanele sale decorate după gustul vremii, se pot admira printre altele două picturi atribuite respectiv pictorului flamand Peter Paul Rubens și atelierului său de pictură („Sf. Ignace de Loyola” și „Sf. François Xavier”), dar și tablouri furate în mai 1968 și repatriate din Statele Unite în 1998 („Portretul unui bărbat ținând un craniu”).

S-a păstrat și biblioteca baronului, completată de colecția de biblioteci medievale din Sibiu. Acesta are 280 000 de volume, inclusiv o colecție de incunabule (cărți tipărite înainte de 1500) și Breviarul Brukenthal, scrise pe pergament, cu miniaturi frumoase realizate de pictori flamanzi din secolele al XV-lea și al XVI-lea.

Vizitează Palatul Brukenthal de ziua Baronului

În fiecare an, pe 24 iulie, Sibiul sărbătorește ziua de naștere a uneia dintre cele mai importante personalități ale sale: nobilul Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei. Cu această ocazie, muzeul propriu-zis instalat în palatul baroc al Baronului oferă acces gratuit la galeriile sale pentru toți vizitatorii. Muzeul Național Brukenthal găzduiește o galerie de artă europeană care prezintă diferite forme de artă dezvoltate de-a lungul secolelor și o interpretare a interioarelor din acea vreme, recreând atmosfera secolelor 18 și 19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *