Categorii
City Break

Mănăstiri, biserici și monumente istorice din Predeal și împrejurimi

Stațiunea Predeal se află pe Valea Prahovei, între râurile Prahova și Timiș, în Munții Bucegi, la o altitudine de 1030 m-1110 m. Orașul este apreciat atât de cei care vor să se relaxeze la final de săptămână, cât și de persoanele care caută un mediu propice de refacere din convalescență prin aerul cu umiditate ridicată și nepoluat. De asemenea, Predeal este printre cele mai căutate stațiuni montane pentru practicarea sporturilor montane ca ski sau snowboard.

Lăcașuri religioase

Mănăstirea poate fi găsită la intrarea în stațiune, la poalele Munților Clăbucetul Taurului. Cronologic, cel de-al treilea așezământ mănăstiresc aflat în zona Munților Bucegi este Metocul din Predeal. Începând cu 1919, complexul mănăstiresc Predeal care include schitul și cele două biserici, devine monument istoric. În spatele mănăstirii, vei putea observa Monumentul Legionarilor care au fost îngropați în cimitirul de aici. Monumentul a fost construit în 1998, în memoria legionarilor uciși în perioada dictaturii carliste.

  • Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena

Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” este amplasată în centrul orașului, sau altfel spus în „inima Predealului”. În perioada 2004 – 2007 s-a realizat pictura bisericii, în stil neobizantin. Interiorul bisericii se caracterizează prin stilul fresco, prin obiecte de decor și altar.

  • Biserica „Sfântul Pantelimon” din Timișu de Sus

La o distanță de 6 km, poți vizita Biserica „Sfântul Pantelimon” din Timișu de Sus, o adevărată bijuterie din lemn, adăpostită de un peisaj splendid, împădurit, un adevărat lăcaș pentru creștinii din zonă.

  • Capela romano-catolică Timișul de Jos

De-a lungul anului, în mănăstire au loc sesiuni de exerciții spirituale sau conferințe. De asemenea, mănăstirea găzduiește în perioadele de vacanță, copii de la institutele de învățământ ale congregației sau grupuri de tineri din diferite parohii ale Arhidiecezei.

File de istorie

  • Cimitirul legionar Predeal

Unul dintre cele mai importante obiective pe care le poți vizita pe Valea Prahovei, cimitirul legionar din Predeal, denumit și Cimitirul Mănăstirii Predeal, reprezintă locul de odihnă pentru 46 de legionari care au fost executați în 1939.

  • Vila Mareșalului Antonescu

Realizarea construcției a avut la bază atașamentul mareșalului față de Predeal, de peisajele montane înzăpezite mai tot anul, precum și din plăcerea pe care o avea pentru schiat, încât a hotărât să construiască aici o casă de vacanță.

  • Grupul Statuar Apărătorii Predealului 

Acest monument poate fi cu ușurință găsit  pe strada Mihai Săulescu. Grupul Statuar Apărătorii Predealului este dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Monumentul istoric a fost creat de Constantin Baraschi.
Statuile așezate pe un soclu placat cu marmură, reprezintă trei ostași, în poziții de luptă: unul rănit, al doilea luptător aplecat asupra mitralierei și altul cu capul ridicat și pumnul strâns.

  • Gara din Predeal

Puțini turiști consideră gara din Predeal drept obiectiv turistic. Pentru cei care încă nu au aflat, în perioada 1 martie 1933 și 10 ianuarie 1940 s-au desfășurat lucrările de construcție pentru calea ferată dublă Câmpina-Predeal-Brașov. Pe data de 27 decembrie 1960 a fost montat stâlpul cu numărul  69, care a fost de fapt primul stâlp metalic de electrificare din țară. Pe 9 decembrie 1968 a fost inaugurat primul traseu electrificat din țara noastră: linia de electrificare Brașov-Predeal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *