Categorii
City Break

Lucruri impresionante despre Castelul Peleș

Castelul Peleș, construit în 1873-1914 este un palat din Sinaia, reședința de vară a regilor României. Castelul, situat la poalele munților Bucegi, de-a lungul râului Peleș, a fost construit la dorința regelui Carol I al României și este până în prezent, unul dintre cele mai impresionante edificii istorice din România. Alegerea locului în care a fost construit castelul nu a fost întâmplătoare. Acolo se afla granița României cu Imperiul Austro-Ungar iar după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul se situa chiar în mijlocul țării.

O ambianță sofisticată

Această operă arhitecturală, situată în “ Perla Carpaților” a fost primul castel electrificat complet de pe continent, grație unei uzine electrice proprii.

Modelul arhitectural este inspirat din stilul  neo-renascentist german, în scopul de a  aminti de originile nemțești ale familiei regale. Cele peste 160 camere găzduiesc colecții valoroase de sculpturi, arme medievale, tapiserii, vitralii, picturi și cărți unicate. Pe domeniul Peleșului, vizitatorii mai pot admira cele două palate: Pelișor și Foișor. Doar primul este deschis publicului, Foișorul fiind folosit pentru a găzdui demnitarii.

Lucruri pe care nu le știai despre una dintre cele mai frumoase clădiri din Europa: Castelul Peleș

  • Peleșul a fost primul imobil din România a cărei fundație a fost construită din beton.
  • Materialele utilizate erau în mare parte românești (pietrișul din răul Prahova, lemnul extras din pădurile de pe Valea Prahovei, piatră din Muntele Piatra Arsă).
  • Schița castelului a fost proiectată de arhitectul german Johannes Schultz. Stilul arhitectural se remarcă prin natura neo-renascentistă cu influențe germane.
  • În Holul de Onoare al castelului a fost amplasat un tavan mobil realizat din sticlă care putea fi deschis cu ajutorul unui motor electric. Astfel, li se permitea oaspeților să se bucure de cerul înstelat al orașului de munte.
  • Holul de Onoare găzduiește 2000 de personaje sculptate, la realizarea cărora au contribuit peste 140 de artiști.
  • În anul 1893, în acest castel, s-a născut Carol al II-lea, primul moștenitor al tronului României. Iar în anul 1921, s-a născut și fiul său, Regele Mihai I.
  • Sub temelia castelului sunt îngropate două pergamente sigilate în tuburi de sticlă și plumb, precum și primele monede românești cu chipul regelui Carol I, care au fost interzise de Imperiul Otoman.
  • În anul 1948, după abdicarea regelui Mihai, castelul a fost confiscat de autorităţi. În anul 1953 a fost declarat muzeu.
  • Odată cu realizarea castelului, localitatea și-a schimbat denumirea din Podul Neagului în Sinaia.
  • Castelul este dotat cu 7 terase spectaculoase, care prezintă statui din piatră, fântâni și vase  sculptate în marmură de Carrara.
  • Biblioteca din Castelul Peleș ascunde o ușă secretă, acoperită de un raft cu cărți, prin care, regele se putea refugia în caz de pericol, în camera de gardă. Pe lângă ușa secretă, vizitatorii pot descoperi cărțile rare cu coperți din piele și gravate cu litere din aur.
  • Sălile de arme au cel puțin 4000 de piese europene și orientale din secolele XIV – XVII, precum armurile germane din secolele XVI – XVII sau armura pentru cal şi cavaler, unică în România.
    Situat pe Valea Prahovei, Peleșul este unul dintre cele mai vizitate obiective din țara noastră. Mai mult chiar, reședința de vară a regilor României este considerată printre cele mai atractive clădiri din Europa datorită valorii sale artistice și istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *