Categorii
Orase Romania

Atracții de vizitat într-un weekend prelungit în Sinaia

Cunoscută drept Orașul Regal, Sinaia, cel mai frumos si vizitat oraș de pe Valea Prahovei, s-a bucurat de o dezvoltare remarcabilă datorita regelui Carol I al României. Deși nu este un oraș mare, prin comorile pe care le oferă, Sinaia a devenit încet una dintre destinațiile căutate de turiști pentru odihna de la finalul săptămânii sau pentru concedii lungi și active.

Ce poți face în Sinaia câteva ore? Ce e de vizitat?

  1. Casa Memorială George Enescu

 Această casă a fost utilizată de marele compozitor ca loc de relaxare după turneele  pe care le ținea în toată lumea. După 20 de ani, Enescu a donat vila statului cu scopul de a fi folosită de artiștii români sau străini.

       2.  Mănăstirea Sinaia

Numită astfel după Muntele Sinai, prima mănăstire din regiune, a fost ridicată de Mihail Cantacuzino. Lucrările de construcție au durat între anii 1690-1695 și a fost ctitorită de Spătarul Mihail Cantacuzino. Mănăstirea cuprinde două incinte. Incinta veche are o biserică veche, paraclisul și chiliile. În incinta nouă poți vizita biserica mare, clopotnița și muzeul mănăstirii cu cele 500 de volume de carte veche, tablouri și icoane, obiecte de artă religioasă. Muzeul Mănăstirii Sinaia este primul muzeu de artă religioasă din România.

       3. Cazinoul

Cazinoul din Sinaia a fost construit la inițiativa lui Carol I. și proiectat de arhitectul Petre Antonescu. Cazinoul a devenit atracția principală a orașului, locul unde se organizau serbări și reprezentații.

       4. Complexul Peleș

Monumentul principal al complexului este Castelul Peleș, reședința Regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Castelul regal se află pe valea pârâului Peleș, de unde a împrumutat și numele. Castelul Peleș are 160 de camere, sală de teatru, scenă cu 60 de locuri, iar turnul central are o înălțime de 66 de metri.
Castelul Pelișor a fost decorat de vienezul Bernhard Ludwig, după preferințele principesei Maria. Castelul a fost construit în perioada regelui Carol I și era destinat regelui Ferdinand și reginei Maria. Acesta are doar 99 de încăperi. Palatul Foișor, al treilea din complex, clădirea este rezervată protocolului de stat și nu este deschisă publicului.

      5. Parcul Dimitrie Ghica

Parcul adăpostește numeroși arbori seculari, precum și o scenă pentru festivaluri. Aleile parcului sunt străjuite de busturile unor personalități precum: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Dimitrie Ghica, Nicolae Bălcescu, Ion Brezeanu, Cetățean de Onoare al orașului Sinaia. Înființat în anul 1881, parcul mai include și Muzeul Rezervației Bucegi. Acesta prezintă vizitatorilor specii rare și ocrotite din flora și fauna Bucegilor.

   Descoperă farmecul orașului de munte pas cu pas

  • Cimitirul Eroilor din Sinaia

 Acesta a fost amenajat în memoria ostașilor căzuți în luptele din Primul Război Mondial. Aici sunt înmormântaţi soldaţii români, precum și adversarii lor în lupta dintre maghiari și germani.

  •  Expoziția de trenulețe

Muzeul Trenulețelor din gara Sinaia, oferă o colecție de mini-trenulețe, locomotive vechi, ceasuri, telefoane și bineînțeles, celebrul Orient Expres. Machetele au gări, tunele, depouri, viaducte, pasarele, peisaje iar trenurile își fac drum printre arbori și munți. La ieșire vei observa mașina cu uși blindate a Anei Pauker, precum și o locomotivă veche.

Orașul Sinaia găzduiește două gări interesante. Singurul oraș din România care are două gări, Sinaia are gara veche, unde oprea celebrul Orient Express. Aceasta a fost construită de Direcția Generală a Căilor Ferate Române pentru regele Carol I. A doua a fost construită la comanda regelui Carol II între 1938-1940. Salonul oficial de primire, păstrează o pictură murală de 5,50 m care ilustrează o vânătoare domnească, cu 8 personaje de mărime naturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *