Categorii
Parcuri Romania Rezervatii Naturale

Rezervatiile Naturale din Romania, locul in care zimbrii revin la viata

S-a nascut primul pui de zimbru in Romania in Muntii Fagaras!

S-a nascut primul pui de zimbru in Romania!

Unul dintre cele mai importante evenimente de la finalul anului 2020 este cu siguranta nasterea in libertate a primului pui de zimbru, la 200 de ani dupa ultimul astfel de eveniment.

In primavara anului 2020, silvicultorii Conservation Carpathia au reusit sa reintroduca in padurile Muntilor Fagaras, in zona lacului Pecineagu, a 17 zimbrii – specie disparuta din Romania in urma cu doua secole. Nucleul populatiei de zimbri din Muntii Fagaras este pozitionata la aproximativ 30 de km de cea mai apropiata localitate.

Primul pui de zimbru s-a născut în libertate în acest an în pădurile Munților Făgăraș, după 200 de ani. Specia dispărută a fost reintrodusă în primăvara acestui an de silvicultorii Conservation Carpathia.

Primul pui de zimbru nascut in libertate in Romania

Reprezentantii fundatiei Conservation Carpathia au declarant “Suntem foarte bucurosi sa vedem ca se confirma faptul ca Muntii Fagaras sunt un loc bun pentru zimbri, ca acestia s-au acomodat foarte bine zonei. Reproducerea in natura este unul dintre cele mai importante semne care arata viabilitatea populatiei unei specii.”

Cu o lungime aproximativa de 3 metrii, inalt de aproape 2 metrii si o greutate intre 300 si 900 de kg, Zimbrul este cel mai greu animal European de uscat. Zimbrii sunt o specie de bizon pe cale de disparitie in Europa si mai multe organizatii mondiale se ocupa de refacerea populatiilor de zimbri in libertate.

Puteti admira populatii de zimbrii in mai multe zone din Romania, atat in libertate in Rezervatii Naturale cat si in Gradini zoologice. Zimbrii au fost readusi in Romania in 1958 cand primele doua exemplare au fost gazduite in semi-libertate intr-o rezervatie din Hateg, la sosirea lor din Polonia.

Daca doriti sa explorati Rezervatia Naturala in care s-a nascut primul pui de zimbru, va recomandam sa alegeti cazare Rucar-Bran. De aici puteti porni intr-o varietate de excursii si trasee prin padurile muntilor Piatra Craiului si Iezer-Papusa, pe valea raului Dambovita.

Rezervatiile Naturale in care puteti admira impresionantele animale, contribuind astfel de eforturile activistilor pentru reconstruirea propulatiei de Zimbrii din Romania sunt Rezervatia Dragos-Voda de la Vanatori Neamt, Rezervatia Neagra din Dambovita – detine cel mai mare numar de exemplare, Rezervatia Valea Zimbrilor din Vama Buzaului, Brasov si Rezervatia Slivut din Hateg. Toate satele si localitatile din apropierea rezervatiilor sunt o alegere protrivita pentru cazare, daca doriti sa explorati impresionantele monumente naturale si, poate, sa zariti de departe turmele de zimbrii.

Vizitarea si explorarea rezervatiilor, desi constituie o experienta de neuitat, nu garanteaza ca veti putea vedea zimbrii in libertate. Daca doriti sa ii vedeti de aproape, in special pentru a-i prezenta celor mici, va recomandam vizite la una din Gradinile Zoologice din Targoviste, Resita, Barlad si Hunedoara unde sunt gazduiti zimbri din captivitate.

Fiecare dintre cele patru orase este in sine o destinatie frumoasa de vizitat, atat pentru frumoasa Gradina Zoologica, dar si pentru patrimoniul extins de obiective turistice, istorice si culturale.

HelloRomania va ofera posibilitatea de a rezervare cazare atat in orasele care au Gradini Zoologice, dar si in localitatile din apropierea rezervatiilor naturale care gazduiesc zimbrii in libertate.

Astazi Romania are cea mai mare populatie de zimbrii in libertate inregistrata in peste 200 de ani. Prin actiunile asociatiei Rewilding Europe, WWF Romania, cu suportul Programului LIFE Bison al Uniunii Europene, Romania este acum gazda a peste 70 de zimbrii in libertate in cele 4 rezervatii naturale.

Observarea zimbrilor este o experinta unica, iar Romania este locul ideal in care puteti admira frumoasele animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *